REALITI | AF9 lagi best dari Mentor 5.

Assalamualaikum. Panas. Kipas susah hidup. Sebab tu la panas. Sila beli baru lepas dapat duit dari Nuffnang yang kepuk berjuta-juta tu. Tapi sSM x layak la nk dapat kepuk-kepuk dari Nuffnang. Sebab prinsip berat sebelah yang memihak kepada orang bajet glams je yang kaya. Saje nk bagitau, Nuffnang doesn't gain my trust anymore. I don't believe in Nuffnang like Kurt doesn't believe in God. For whatever the reasons, Nuffnang never seems to be a good advertising-money-earn-thing. I was like dying throwing all the bullshits ads all over the blog space but the greatest thing I had was pee residue. Now I wanna say that, Nuffnang was on my HELL list. Done with it. You suck



Seriously, AF9 sekarang menyaingi Mentor 5. Tak dinafikan , bakat Mentor 5 adalah luar biasa bermula dengan lahirnya penyanyi berkulit gelap itu, Sofia Jane ke nama dia? *Sorry, lupa. Kemudian, lahirnya Salma dan beberapa yang peserta lain yang boleh mengagumkan penonton dengan hit note yang tinggi.  Memang objektif Mentor adalah untuk mencari mereka yang boleh mencapai high note kot. Best kot dengar Salam perform. Protugue (btol ke aku eja) Kak Pah pon ok jugak, nice.  



Tapi sejak kemunculan Fina dan Hazama, rentak AF9 yang nampak seperti pusat karaoke jamban kini bertukar wajah. Dari pusat karoke jamban ke sebuah pentas mega bertaraf antarabangsa. Prestasi diorang pun meningkat naik. Memang patut la 'minggu keguguran' tu diadakan sebab mereka yang malas nak nyanyi tu sepatutnya dihambat keluar. Kejam bahasa aku. No la, yang terkeluar tiga orang tu berbakat, tapi SM rasa sebab ketegangan yang diwujudkan Ogy terlalu ketat buat diorang, diorang pon perform takut-takut la. 



Sebelum lebih jauh melalak, nk gtau, Fina ni luar biasa.Minggu pertama dia nyanyi lagu All By Myself dari Celine Dion. Mantap? Sesangat. Hattan cakap English terus. Suara memang power la. Beruntung AF9 dapat pelajar macam dia. Bukan senang AF nk dapat talent mcm tu sebab Mentor je asyik dapat. Sekali sekala kan.

AF dan Mentor ni bukan sekadar rancangan realiti TV je. Tapi sebuah tempat untuk family berkumpul dan berhibur. Salah ke? Tak salah kan? Tapi takyah la gigih nk mengundi, kredit habis, duit habis, salah kau. Bukan salah aku. Haha. SM lebih minat AF la berbanding Mentor. Kalau korang tanya kenapa, SM akan cakap:


  • AF ada Pak Nil dan pengkritik yang selalu bikin orang panas. Sgt American Idol.
  • Lebih drama, bukan sekadar buka TV dan tengok orang menyanyi je.
  • Banyak kezzzzzzutan.
  • Aku dh tgok AF, 8 tahun dah. AF1 x tengok sebab rumah tak dak Astro time tuh. :)
  • Ada diari. Boleh ikut bubbling.
  • AF9 ada penyanyi berbakat besar, *Fina..harus.
  • Walaupun peserta laki poyo2, aku tetap Afundi Erul.. (afundi dalam hati je).
Siapa cakap Mentor tak best? Mentor best, cuma thrill Mentor kurang sedikit dari AF. Mentor best sebab:

 

  • Ada Ramli MS. *terpaksa jugak sebab Host x best especially..paham2 je la.
  • Penyanyi boleh gigit high note gila babi punye.
  • Artis jadi cikgu, even yang baru setahun jagung dalam industri.
  • Drama kuat jugak. Tp mamat "Yeahhh" tu je yg bikin drama.
  • Ada juri awam. Nampak ketulusan dan integriti disitu. Cuma agak classic la.
  •  Fiq Mentor terbaik.
  • *Erk..aku masih lupa penyanyi lagu Sofia Jane tuh. 
So, as a conclusion, for whatever reality TV programmes you watch, don't over-watching or obsess with the artist themself.  Don't keep your dream of becoming like them. It is fine to be like them but to be like them, while you know that you have a limited potential of working in such industry, it's gonna place you in humiliation. Please be assure that you have the talent. That is what important.








14 comments:

Inche Vampire said...

black? mksd daddy black ke yg sofia jane tu? haha..bukan mentor pertama yg menang pija ke? dengan zainal abidin.

kim heeruul said...

tak silap aku name betul sofia jane tu "abe black" kowt..kah kah kah

k e y r i said...

haha nama penyanyi sofia jane tu Black laa.. :) tp stuju ngan ayt hang yg last, kesian tengok ade yg berkejo2 nk jd penyanyi sampai menangis2.. =='

nemo~ said...

hehehe... suke buat pbandingan erk??

zikeryhassan said...

penyanyi sofea jane tu nama dia BLACK. ahaha.


cikgu perasan ada banyak typo. AHAHAHA :P

aqmalazmi said...

tp AF tak semegah dulu...aku pon yg tak penah nak tngok mentor jadi tngok mentor..sebabnya af dah sejuk..woot woot

Aisyah Aina said...

Mule2 ingatkan bila pulak sofia jane masuk mentor...lepas tu baru ingat tu tajuk lagu BLACK....haha...

cik EPAL said...

tak layan af9 sangat. but salma suara dia mantop! =)

Shairazi Saidin said...

@nazarul: PIJA BUKAN BAKAT. sebab tu daddy ckp BLACK tu bakat. haha,

Shairazi Saidin said...

@kim: Black la..lupe.hehe

Shairazi Saidin said...

@keyri: aku pon stuju dgn hang...

Azri Fathurrahman said...

mentor5 ni best, sume terer2 kalah AF9.. tapi tulah, mentor5 ni macam agak klasik sikit dari AF9. tapi aku sika tengok AF9, sebab sama macam yang kau dah state kan tu . haha . :D

Shairazi Saidin said...

@azri: semart lah. HEHE.

Shamsuddin Amin said...

x suke fina n hazama... haha
tapi dorg mmg power

for me
salma is better...^^

sorry baru la ade mase nak online
agak bz lately... huhu