Kalau dah mati, sempat ke nak bertaubat?

"Sudah terhantuk, baru terngadah"

Bismillah. Slmt pagi. Sejuk betul Subuh pagi ni. Maybe sebab susu Dutch Lady ni sejuk sangat kot atau apartmen atas bukit. 

Sebelum terjaga dari tidur, SM ada bermimpi. Mimpi ditembak. Tepat di dada sebelah kanan. Rasa sakit tu macam real la. Pastuh susah nak bernafas. Menangis dibuatnya. Susah SM nak bermimpi macam ni tapi mimpi kali ni sangat menyedarkan.

SM ingat lagi, dalam kesakitan yang ditanggung tu,  dah la tak dapat bernafas dengan baik, darah mengalir kaw kaw. SM ada bercakap  kat diri sendiri. "Ya Allah, sekiranya aku ditakdirkan meninggal, aku harap aku meninggal dalam keadaan mendapat redha Mu". Lepas cakap mcm tu, SM terus bangun solat taubat. Kan dah jelas-jelas "Sudah terhantuk, baru terngadah". Tuhan terima ka? Insyaallah dia terima tapi nampak sangat inappropriate. Lepas tu SM sempat ajak family ke hospital. Mimpi pelik-pelik. Family macam rilek je. Tak gelabah pun. LOL.

Lepas tu terus terjaga. Tersentap dibuatnya. Tengok jam dah 6:12. Nak sambung tido? Allah dah bagi hint dah takkan tak sedar-sedar lagi kan? Bangun dan terus jumpa Dia. Sampai sekarang asyik pegang dada je. :(

Seram sejuk? Korang tak rasa? Cuba jadi kat diri sendiri. Hint dari Tuhan kadang-kadang datang dalam macam-macma bentuk. Mimpi one of them. So, it is a shock for a human to drastically change. Try as your best. But apa yang pentig, jangan sampai dah terlewat baru nak sedar. Sekali berlalu, tiada kembali.

Ni cerita lain pulak. Semalam SM pergi interview jadi host/compare untuk projek TV Magazine kawan yang amik Mass Com. Ada la kena baca skrip sikit-sikit. Kelakar la pulak tapi ok la...diorang cakap suara ok, gaya kurangkan sikit dan jangan terlalu laju. Haiyar! Susah jadi host ni..... Then SM dengar la perbualan antara seorang budak yang kurang penglihatannya dengan orang yang incharge kat situ. Si kurang penglihatan ni cakap kt akak yg incharge tu, "Kak Ai gemuk!" (diorang gurau2 manje je okkkk........Kak Ai tu tak gemuk tapi yg kurang penglihatan tu la yang ehem2...hehehe. Kak Ai tu pun jawab, "Tak kisah gemuk ke, kurus ke apa ke, asalkan belajar pandai, mak bapak sayang, kawan-kawan sayang, lecturer suka, hhidup bahagia dunia akhirat and dapat redha Allah, biar gemuk, asalkan hidup bahagia dan tenang". SM dah macam gulp....nape la selama ni aku tka pikir pasal tu?????

"I don't love rules even i'm studying them 'coz sometimes,
rules trap me in a circle of being dumb and aimless fidelity"

2 comments:

cucu umie said...

itu peringtn bt bro kot supaya suh bgun subuh..hehe jgn lewat-lewat lg.. ayie kadang2 pon termimpi sesuautu and then terus terjge..tgok2 dah subuh.. btw, semoga dpt jadi host yer..nak tgok SM kt tv lol.hehe

zikeryhassan said...

wow! jadi host tu. hehe