Chapter 5 of 356, The Book Of 2013.

Rindu. I have been missing all the moments in 2012. As far I could remember, I have started 2012 with a song cover from Huh Gak - Hello, a Korean ballad song. That is the only video I have in my Youtube and I used to private it for a while as my mom laughed it out loud. But I bet, deep in her heart "Sedap jugak suara anak aku ni". Tak gitu mama? HAHA. Sampah sial aku time tu...kelakar pon ada. Let's recap la video aku ni. Gelak la kalau korang nak gelak. Aku pun nak tumpang gelak jugak.


Well, frankly said, dah macam apa ntah muka aku tu. Dengan kt blakang tu poster JYJ and group apa ntah aku pun lupa. But it was memorable and funny way to start 2012. Well, 2012 left scars as well, if there's honey..there will be poison. What else could remain unless experience while help us to grow. Hidup bukan senang, orang nampak kita hidup macam mudah, laugh, smile and buat muka comel selalu. But far far far beyond, kita suffer sendiri. Kita duduk sorang-sorang dalam bilik yang hanya terpasang lampu tidur, kita baring, curl ourself into a ball and cry. Bak kata M. Nasir, "Ada masa kita perlukan teman, ada masa kita sendirian". Masa sendirian itu jugak kadang-kandang kita perlu seseoang yang boleh tampal lubang2 kesunyian dan kekosongan. Bukan seseorang yang megawal, mengongkong dan seorang yang irrelevent untuk dijadikan buah hati. Bukan sesorang di dalammnya penuh hasad dengki, marah, dendam dan cemburu tak ingat dunia. Biar kurang dari segi fizikal, asalkan kelebihan untuk membantu orang lain, bukan menambah kesengsaraan orang.

Life is just too short for someone like that. 


Best friend. Best bud. Gang. Yo. Ukhwah fillah. Till jannah just name it. This what people lack and loose hold to when love struck. Bila kita ada someone yang kita sayang, usually kita akan sisihkan dan less communication between kita dan kawan baik. That's such a lost. Kalau bercinta, it is not gonna stay hold forever. Time hangat bercinta, kita lupa sahabat sejati kita but when we break up and lost one to have a conversation with, siapa yang dicari? Best friend jugak? see...siapa yang hilang dan siapa yang kekal bersama? 



 Well life is like fireworks. Macam bunga api lah siakk...Indah sekejap je pastu hilang, ada balik pastu hilang. Pastu takde langsung lah...apa yang penting bersyukur la dapat tengok bunga api setahun sekali. (Ye ke setahun sekali?) At least ada jugak penglihatan untuk tengok bunga api, indah ciptaan manusia, indah lagi ciptaan Allah. Bosan doh tiap2 tahun kena ada New Year resolution. Sejujurnya aku tak pernah nak gedik2 berazam bagai. Sebab aku bukan jenis manusia yang berazam once a year. Aku berpegang pada prinsip "Esok lebih baik"...hari-hari lah kena jadi baik, nak buang habit pon tak tunggu tahun depan lah. Bodoh la aku baca paper bila ada mamat ni azam tahun baru nk stop smoking even dia dah berazam more than 8 years. Lantak dia lah..yang penting dia bahagia. So, moral of the story, setiap hari kita berdoa untuk menjadi some yang better and fix what's broken from yesterday. So it could be better today and tomorow. May Allah bless. Love you, Shai Mars...


6 comments:

Hayati Nordin said...

jarang nampak lelaki layan blogging , selalunyaa perempuan je kan , anywayy cantik blog :)

Only Shafiq said...

<<<new followers
btw, sedap nyanyi :)
have a very nice day to u bro
hope u have a year that went according to ur plan...
ukhuwah fillah,
:)

::HaZiRaH:: said...

korea sangat rambut hang time ni. haha. yeah, time fly fast. :)

Shairazi Saidin said...

hayati: hahaha.....lelaki slalu blogging jgak la dear..haha

Shairazi Saidin said...

syafiq: hahaha. kamsahamnida...

Shairazi Saidin said...

hazirah: tau x paaaa..ahahah