Oh! 127 Hours.








Hey there fellas! What are you up to? It's Saturday, aren't you going anywhere? Come on. Give some shot to spend the rest of your weekend to have fun. Like I did. Yes, I did enjoying myself watching movies. Not in the cinema but in my home theatre crazy hi-fi whatsoever LCD screen. OK. Lie. Just in my notebook. Well, let's talk about the "127 Hours". Sorry, gonna post it in Malay.

Ok. "127 Hours". Dah tengok ke? Yang belum tengok tu silalah ke pawagam atau download je cite tuh. Wa tau wa lambat tgok cite ni or lambat buat review cite nih tp gedik jugak nk buat. Kesah ape kan. Wa cakap kt lu. Memang BEST lah cite ni. But this is my personal view. Maybe sebab I love to watch "Man Vs. Wild" or any kind of documentary dekat Discovery Channel tentang survival. This movie is just so me. Ada jugak yang kata cite ni boring. Ok. X yah melalut lagi. "127 Hours" atau "127 Jam" merupaka filem arahan Danny Boyle yang pernah buat cite "Slumdog Millionaire" yang gila best tuh. Movie ni mengisahkan tentang seorang lelaki cum seorang engineer yang bernama Aron Ralston lakonan James Franco dapat cuti and trying to figure out mana dia nak spend cuti dia tu. So, dia pilih untuk mengembara di Blue John canyon di Utah. Dan sebuah cerita bermula....

Aron Ralston keluar dari rumahnya tanpa pengetahuan sesiapa pun. He was alone himself. Tanpa nota atau anything. So, tak de sape2 yang tau dia keluar ke mana, mengada kan? Haish. So, dia pergi Utah's Blu John Canyon. Sebuah ngarai yang besar, cantik dan terkenal di dunia. Apa yang menarik dekat sini bila dia jumpa dengan dua orang awek cun bernama Kristi dan Megan. Diorang jejalan dan Aron bawak diorang ke tempat yang sangat cantik. Diorang mandi kat situ. Oh, air dia biru habis. Tak tau la real or studio. Tp kalo real memang best giler la. So, after that, diorang seperate and Aron jenjalan sorang-sorang until dia masuk dalam one of the crack dekat canyon tu. Suddenlydia jatuh and a round fat rock jatuh atas tangan dia andmenyebabkan dia tersepit. Tragic scence pon bermula. Dia mula buat macam-macam cara untuk lepaskan diri starting with pisau-pisaukan batu tu, pastu mcm2 lagi la. Dia mula ingat macam-macam. Mak, ayah, kakak dia, family dia, and ex-GF dia. Kalo aku jadi cm dia, aku pon akan buat bende yang sama. Hmm. Comel sangat time2 mcm tu kan dan secara tak langsung diorang yang memberi dia inspirasi untuk terus hidup dan berusaha untuk mengalihkan batu yang menyepit tangan dia. After try banyak cara masih tak work out. Cian...HUHU. So the last day yang dekat 127 Hours dia ada dekat situ, dia amik tindakan untuk potong tangan dia. Awww...tu la time yang tak boleh blah. Menjerit-jerit aku tengok. Sakit sial especially bila dia potong urat dia. Huish. Tak menahan beb. Fuhh...

Last sekali dia berjaya lepaskan diri. Even tanpa tangan. But it's better than MATI kan? Tapi mamat ni memang special la. Dia diselamatkan oleh helikopter selepas dia minta tolong beberapa orang pelancong yang sedang berjalan-jalan di canyon tuh.



Trivia kejap. Ok, crite ni adalah base on true story. Tu je..malas taip jauh2. (jauh2?) HAHA. Ok guys. Kalo nak bagi bintang kan.. aku bagi 8/10. Ok what. Cite memang TIP TOP! Muah! Ok, here's the trailer.



To Athirah Ayub, nak tahu link movie yang aku selalu download? Here you go.

http://www.moviewatch.in/

HAVE FUN babe.... :)

9 comments:

Shamsuddin Amin said...

best ke cite ni...
nak download la... hehe

Rahimah Hedlund Sazali said...

wahh mcm best je..alaa tp dia takde tgn kan..hmm

Shairazi Saidin said...

DD: BEST gile. Tp ikot taste orang tu la. Cerita dia x byk ckp but quite a bit fun.

iera: Ha'a, dia potong tgn dia. Better dari mati sia-sia tanpa mencuba kan??

aThiRaH said...

siap nama pnuh ak ag tuh, haha..ok2, akn ku singgah web itu n dnload ini cite..hehe
btw thnks ea =]

Shairazi Saidin said...

Wajib tau! HAHA.

Amie Tempoyak. said...

i baru beli dvd tadi ! pirated ones. and then u tetibe wat review lak. hehe. bile tgok trailer tu ive got goosebumps when he said do not give up :)

Shamsuddin Amin said...

ok...
t ak cuba try test dowload... hahaha

Rahimah Hedlund Sazali said...

dia tunjuk sebijik2 ke dia potong tgn?

Shairazi Saidin said...

amie: cite dia mmg terbaik la. Goosebumps time dia potong tgn la..HEHE.

DD: Try cuba test k! HAHA.

iera:YES. x gilak. Mula2 dia patahkan tulang dia..menjerit2. pastu potong tangan siap tunjuk dia potong urat lg. Bayangkanlah...